úterý 7. dubna 2015

Pohankové bezlepkové sušenky, piškoty

V obchodech se zdravou výživou všude strkají palmový tuk i do dětských sušenek, tak jsem upekla svoje domácí. Zkoušela jsem od oka, až jsem přišla na ideální poměr surovin. Jsou vláčné, nekřupou. Místo vejce jsem dala banán. 

Ingredience: 
1 hrnek pohankové mouky
2 PL kokosový olej (nebo kakaové máslo - rozpuštěné)
1 banán
2 PL med nebo jiné sladidlo (javorový sirup, kokosový cukr)
1 kypřící prášek do pečiva bez sulfátů s vinným kamenem (Amylon)
1/2 hrnku strouhaného kokosu
špetka soli
1 PL kakaový prášek
čokoládové zlomky - nemusí být

Postup: 
Banán rozmačkejte a poté smíchejte všechny ingredience dohromady (kromě prášku do pečiva), až se vytvoří mírně lepivá hmota (pokud je sypká, tak přidejte banán nebo kokosový olej. Ochutnejte, jestli je směs dostatečně sladká a teprve pak přidejte kypřící prášek do pečiva a dle chuti třeba zlomky čokolády. 

Pomocí lžíce tvořte placky na pečící papír a poté dejte do trouby na 10 - 15 minut na 160°C. Piškotky odstraňte z pečícího papíru, až úplně vychladnou. Můžete ozdobit tím, že namočíte do čokolády nebo slepíte vždy dva piškoty k sobě pomocí mandlové pasty, marmelády, aj. 

Pokud jste alergičtí na kakao, tak jej stačí vynechat a piškotky budou vypadat takto: 

Žádné komentáře:

Okomentovat