středa 22. dubna 2015

Salát s topinamburem a fermentovanými ořechy


Konečně jsem sehnala topinambur. Že nevíte, co to je? Je kořenová zelenina podobného vzhledu jako brambora, je sladší, chuťově bych mi připomíná něco mezi kedlubnou, batátem a ředkvičkou a v Česku se prý nesmí pěstovat, protože jako rostlina roste do velkých výšek, bere z půdy živiny ostatní zelenině a rostlinám a chová se jako plevel, přestože její zdravotní účinky na organismus jsou skvělé, tady vyjmenuji ty nejdůležitější: 
  • Obsahuje uhlohydráty, bílkoviny a minimum tuků /Vhodný při dietě/
  • Obsahuje esenciální mastné kyseliny(kyselinu jantarovou, jablečnou a citronovou)
  • Pro jeho vysoký obsah draslíku je skvělým prostředkem na odvodnění, dále hořčík, vápník a fosfor, železo, křemík, mangan a zinek
  • Vitamíny A, B1, B2, H, C a D
  • vhodný pro diabetiky - má 60% inulinu, snižuje hladinu cukru v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • reguluje krevní tlak
  • zlepšuje činnost trávící soustavy
  • chrání ledviny, játra a tlusté střevo
  • pomáhá proti stresu
  • detoxikuje organismus

Inulin je pro naše tělo nestravitelný, slouží tedy jako vláknina a nezatěžuje tudíž slinivku břišní a její sekrece. Prochází žaludkem a tenkým střevem beze změn, až v tlustém střevě fermentuje a pomáhá bakteriím Bifidus. Díky tomu se podporuje lepší vstřebání vápníku a železa a chrání střevo před nádorovými a zánětlivými onemocněními. 

A teď k receptu...

Ingredience:
1ks vetší hlízy topinamburu
1/4 ledového salátu
Hrst baby špenátu
1/4 římského salátu
4 ředkvičky
3 PL fermentované pasty z vlašských ořechů
1 stroužek česneku (pro výraznější chuť - nemusí být)
sůl
čerstvá pažitka

Postup: 
Nejdříve je dobré si den předem připravit fermentované ořechy. Vlašské ořechy namočit na 8h do vody, poté propláchnout, dát trochu čerstvé vody a rozmixovat na hladkou pastu. Přidat laktobacily v tabletě a nechat 8h v teple působit. Poté uskladnit v lednici a do 2 dnů spotřebovat. Tento základ se dá použít i jako jogurt, do pomazánek či do salátů. 

Topinambur očistěte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle společně s ředkvičkami. Přidejte 3PL pasty z vlašských ořechů, pažitku, sůl, drcený česnek a pořádně vzniklou směs promíchejte. Listovou zeleninu nasekejte na menší kousky a přidejte do velké mísy ke směsi. Pokud máte rádi pikantnější, přidejte chilli nebo černý pepř. 

Žádné komentáře:

Okomentovat