středa 4. února 2015

Zdravá müssli

Perníkové müssli

Toto müssli voní krásně díky koření jako perníčky. Příprava je rychlá, doba sušení (popř. pečení) už je delší. My zobeme buď jen tak a nebo müssli zaliju domácím mandlovým mlíčkem a svačinka je hotová. V uzavřené sklenici vydrží i několik týdnů. 

2 hrnky ovesné vločky BIO (můžete místo ovesných dát pohanku)
½ hrnku rostlinného mléka (mandlové, kokosové, aj)
1 hrnek quinoa - předem máčená, inaktivovaná a usušená
½ hrnku slunečnicová semena - předem máčená a usušená
½ hrnku kokos strouhaný
4 PL mandlová pasta nebo moučka (zbyde po mandlovém mléce např.)
½ hrnku vlašské ořechy - předem máčené a usušené
6 PL kakaové máslo
4 PL med (nebo kokosový cukr)
2 PL kokosový olej
3 PL skořice
2 PL muškátový ořech + hřebíček
1 ČL vanilkový extrakt

Postup:  
  1. Ovesné vločky namočíme do mandlového nebo kokosového mléka a necháme pořádně nasáknout (15-30 minut), poté vyždímeme. 
  2. Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej, mandlovou pastu (nebo moučku) a med. 
  3. V míse smícháme ovesné vločky, quinou, slunečnicová semínka, vlašské ořechy (nadrobno nasekané), kokos, skořici, muškátový ořech a hřebíček, vanilkový extrakt a promícháme. 
  4. Tekutou směs (máslo,olej, pasta a med) nalijeme do suché směsi a opět pořádně promícháme, aby vznikla drť, která mírně lepí. 
  5. Na potravinářskou folii nasypeme směs a mírně pomačkáme do větších kousků, dáme sušit na 6-8h do sušičky potravin. 
  6. Pokud nechcete čekat, dejte na 15-20 minut do trouby na 170°
Jablečné müssli

Toto müssli je šťavnaté díky jablíčku a díky ovoci vydrží v uzavřené sklenici max 2 týdny, ale u nás nikdy nevydrželo ani týden :D

2 hrnky ovesné vločky BIO (můžete místo ovesných dát pohanku)
½ hrnku mandle natural - předem máčené a poté oloupané a usušené
½ hrnku kokos strouhaný
½ hrnku lískové ořechy (nebo para) - předem máčené a usušené
1 celé jablko - oloupané a nakrájené na malinkaté kostičky
½ hrnku šťávy z dalšího jablka
6 PL kakaové máslo
4 PL med (nebo kokosový cukr)
2 PL kokosový olej
3 PL skořice
1 ČL vanilkový extrakt


Postup:  
  1. V míse smícháme ovesné vločky, ořechy (nadrobno nasekané), kokos, skořici, vanilkový extrakt a promícháme. 
  2. Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej, mandlovou pastu (nebo moučku) a med a poté nalijeme do suché směsi a pořádně promícháme. 
  3. Do směsi nalijeme jablečnou šťávu a rozpuštěnou směs (bod 2) a pořádně promícháme, nakonec vložíme kostičky jablka a necháme chvíli odležet, aby se šťáva pořádně vsákla do ovesných vloček.  
  4. Na potravinářskou folii nasypeme směs a mírně pomačkáme do větších kousků, dáme sušit na 6-8h do sušičky potravin. 
  5. Pokud nechcete čekat, dejte na 15-20 minut do trouby na 170°
Banánové müssli

2 hrnky ovesné vločky BIO (můžete místo ovesných dát pohanku)
½ hrnku mandle natural - předem máčené a poté oloupané a usušené
½ hrnku vlašský ořech - předem máčený a usušený
½ hrnku kokos strouhaný
2 banány
1 jablko bez slupky - nastrouhané
½ rozinky BIO nesířené
6 PL kakaové máslo
4 PL med (nebo kokosový cukr)
2 PL kokosový olej
1 ČL vanilkový extrakt

Postup:

  1. V míse smícháme ovesné vločky, ořechy (nadrobno nasekané), kokos, rozinky, vanilkový extrakt a promícháme. 
  2. Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej a med a poté nalijeme do suché směsi a pořádně promícháme. 
  3. Nakonec do směsi vložíme strouhané jablko a dva banány, nalijeme jablečnou šťávu a rozpuštěné máslo s kokosákem a medem a pořádně prohněteme, dokud se banán úplně nerozmačká. Necháme 30 minut odležet. 
  4. Na potravinářskou folii nasypeme směs a mírně pomačkáme do větších kousků, dáme sušit na 6-8h do sušičky potravin. 
  5. Nebo můžete vytvořit vyšší placky, či tyčinky a ty se poté suší ještě o 2-3h déle. 
  6. Pokud nechcete čekat, dejte placky na 15-20 minut do trouby na 170°





Žádné komentáře:

Okomentovat