pondělí 2. února 2015

CukRAWí

Před Vánocemi jsem zveřejnila na jiném portálu toto cukRAWí a mělo veliký úspěch, proto jej dávám i na svůj blog. Určitě se hodí nejen na Vánoce, ale i na párty, narozeniny a nebo prostě jen tak, když vás bude honit mlsná.



Kokosová roláda (bez ovoce)
I. vrstva
1 hrnek kokos
1 hrnek mák
3 PL med nebo jiné přírodní sladidlo

II.vrstva
1 hrnek kešu ořechů - ke koupi velkého balení 1kg např. zde
1 hrnek kokos
3 PL javorový sirup nebo vanilkový extrakt (nemusí být)
Borůvky - Pokud chcete tuto vrstvu třeba fialkovou, přidejte šťávu z borůvek nebo jakékoliv jiné barevné ovoce.

Postup:
Rozmixujete kokos s mákem, až pustí olej a začne se lepit na stěny mixéru. Poté přidáte med a uválíte na potravinové folii placku, která bude spodní vrstvou rolády.
Kešu rozmixujete na lepkavou hmotu, kokos rozmixujete na prášek, smícháte obě hmoty se sladidlem a opět vyválíte na vále na placku. Přenesete na spodní světlou vrstvu a obě vrstvy srolujete. Dáte vychladit do ledničky a poté teprve nakrájíte na kolečka. V ledničce vydrží max 3 dny, v mrazáku i několik týdnů.

RAW čokoláda

1. varianta
200g Kakaová hmota nepraženého kakaa (koupíte zde nebo na www.kakaoveprodukty.cz)
2 PL kakaového másla (podle hustoty)
6 PL javorový sirup nebo jiné sladidlo
špetka soli

Postup:
Kakaové hmota je tuhá, proto ji pro lepší rozpustnost nastrouhejte na struhadle, dejte do sklenice a tu ponořte do horké vody (vodní lázeň). Poté přimíchejte další ingredience. Můžete dle chuti přidat a citrónovou kůru, pomerančovou kůru, prášek z pravé vanilky, prášek z Macy, prášek z Lucumy, sušené ovoce, ořechy, drcené kakaové boby, Goji...
Pokud dáváte cukr, hůře se rozpouští, doporučuji tedy dát máslo i s cukrem do mixéru.

2. varianta
150 - 200g RAW kakaového prášku nepraženého
100 - 120 g kakaového másla
7 PL med, javorový sirup nebo jiné sladidlo (nejlépe tekuté)
Špetka soli

Postup:
Podobný jak v prvním případě – rozpustíte kakaové máslo, přimícháte kakao a cukr (nejlepší je rozmixovat hmotu v mixéru, aby se cukr pořádně rozmixoval).
Nalít do formiček nebo ozdobit cukroví či ovoce.

Bílá RAW čokoláda s překvapením
1 hrnek kešu oříšků – pomlít v mixéru na prach (doporučujeme předem na 4h namočit) - výborné jsou značky IBK Trade, ke koupi 1kg např. zde
1 hrnek mletý kokos
½ hrnku kakaové máslo
3 PL med (agáve sirup, javorový sirup)
Rozinky, brusinky, mandle, atd

Postup:
Oříšky Kešu a kokos pomeleme, až pustí tuk a začne se lepit na stěnu, přidáme rozpuštěné kakaové máslo (rozpustit ve vodní lázni), osladíme agáve sirupem nebo medem. Buď můžeme vytvořit kuličky a do nich schovat rozinku, brusinku, mandle nebo jiný oříšek (překvapení) a nebo použít silikonové či papírové formičky.

Čokoládové marokánky
Základ je čokoláda (výběr máte ze dvou variant viz předchozí recept)
½ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku goji, nesířených rozinek nebo brusinek
½ hrnku vlašských ořechů předem namočených a usušených (nebo kešu, mandle, lískové ořechy, aj)

Postup:
Připravíte si čokoládu, nasekáte ořechy na menší kousky, ale tak aby čokoláda křupala, vše smícháte dohromady. Vytvoří se hutná hmota, kterou dáváte po lžičkách do formiček (viz hlavní fotka) nebo děláte hrudky (Viz foto níže). Ozdobíte ořechy nebo sušeným ovocem, strouhaným kokosem nebo skořicí.

Ovesné vykrajované placičky
Tento recept je časově náročnější než ty předchozí a budete potřebovat troubu nebo ještě lépe sušičku ovoce.

1 hrnek datlí
1 hrnek slunečnicových semínek
½ hrnku sezamových semínek
½ hrnku dýňových nebo tykvových semínek
1 hrnek ovesných vloček
3 PL perníkového koření (nemusí být, nebo můžete dát skořici)
½ jablka nastrouhaného, vyždímaného (nemusí být)

Postup:
Datle rozmixujete na hmotu, přidáte nasekaná slunečnicová semínka, sezam, dýňová nebo tykvová semínka, nebo obojí, ovesné vločky, koření a pořádně prohněte rukama na pevnou lepkavou hmotu.
Neslaďte. Datle jsou totiž velmi sladké.
Rozválejte na pečícím papíře. Dejte do sušičky. Po 3h sušení vykrajujte tvary a dejte znovu sušit na další 4h.
Jakmile jsou placičky hotové, můžete ještě polít čokoládou nebo slepit domácí marmeládou.

Mandlovo-kokosové rohlíčky a jiné tvary

Jsou osvěžující, rychlé a přitom pěkně vypadají na stole.
1 hrnek loupaných mandlí - (koupit můžete 1kg balení zde)
1 hrnek kokosu
1 PL lžíce kokosového oleje nebo kakaového másla (nemusí být)
Citronová šťáva z 1/2 citronu (můžeme vynechat)
5 PL rostlinný sirup (nebo jiné sladidlo)
Vanilkový extrakt
Čokoláda - postup v receptu níže

Postup:
Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, osladíme sirupem a přidáme 2 polévkové lžíce citronové šťávy (dle chuti) a kokosový olej nebo kakaové máslo RAW. Tvoříme rohlíčky, které dáme na 2h do mrazáku, aby se lépe namáčely do čokoládové lázně.

Můžeme vytvořit i těsto, které rozválíme mezi dvěma sáčky a vykrajovat různé tvary.

Kokosové Rawfaello
                   
1 hrnek strouhaného kokosu
Hrst vyloupaných mandlí
3PL agávového sirupu ( javorový sirup, kokosový cukr)
6 PL panenského kokosového oleje BIO
Špetka Himálajské soli
Vanilkový extrakt (nemusí být)
½ hrnku ořechů předem namočených na 2-4 h do vlažné vody (je možné vynechat, ale pokud je kokos sušší, tak se hmota díky kešu lépe spojí) - i Kešu 1000g balení najdete na gealu.

Postup:
Rozpustíme kokosový olej a vmícháme do něj agávový/ javorový sirup. Přidáme kokos (s kešu) a řádně vše promixujeme v robotu. Poté lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme vyloupanou mandli. Můžeme ještě kuličky obalit v kokosu, Chia semínkách, nebo sezamu.

Dáme vychladit na chvíli do ledničky a podáváme.

Banánovo-citronové jednohubky

Tento recept se hodí jak na Vánoce, tak především na Silvestra, je rychlý a přitom vypadá velmi chutně.

1 hrnek loupaných mandlí - předem máčených (koupit můžete 1kg balení zde)
1 hrnek kokosu
1 PL lžíce kokosového oleje nebo kakaového másla (nemusí být)
1 PL citronové šťávy
5 PL javorový sirup (nebo jiné sladidlo)
vanilkový extrakt
1 - 2 banány
špejle
potravinová folie
čokoláda - postup na čokoládu výše v předchozím receptu

Postup:
Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, osladíme sirupem a přidáme 1 - 2 polévkové lžíce citronové šťávy (dle chuti) a kokosový olej nebo kakaové máslo RAW. Tvoříme kuličky, které rozpůlíme. Vzniknou tak piškotky. Dáme vychladit na 2h do mrazáku, aby se nám s nimi lépe pracovalo a držely na špejli.

Poté dáváme vždy mezi dva piškotky kolečko banánu, připevníme špejlí a namáčíme do čokolády. Můžeme dozdobit strouhaným kokosem, chilli nebo jinou potravinou.

Opět dáme vychladit.

Makovo-jablečné košíčky

1 hrnek máku
1 hrnek kokosu
1 jablko
4 PL medu
papírové formičky nebo jakákoliv jiná forma
mandle nebo cokoliv chutného na ozdobu

Postup:
Mak a kokos dát do mixéru a rozmixujete, jablko nastrouhat na menší kousky a přidat ke směsi, osladit dle chuti medem nebo jiným sladidlem. Dáváme do formiček, ozdobíme a necháme vychladit.

Makové kuličky
Ořechové kuličky s mandlí

Žádné komentáře:

Okomentovat