neděle 1. února 2015

Zeleninové saláty

Mezi moje oblíbené saláty patří hlavně tyto variace zeleninových salátů, jsou velmi jednoduché, nezatěžují trávení a přitom chutnají všem: 

Mandlovo-kopřivový dip se zeleninovým salátem
Listový salát s ředkvičkama a makadamiovým dipem
Zeleninový salát s řepou
Pickles s rukolovým dipem
Okurkový salát s lněným a sezamovým semínkem
Party salát
Baby špenát
Frissee
Polníček
rukola
Ledový salát
1 mrkev
½ řepy
2 PL kysané zelí
2-3 PL umeocet (nebo tamari)
sezam

Postup:
Rozmixovat kysané zelí se šťávou a umeoctem, zalít zeleninu a nechat hodinu odležet
sezamová semínka na ozdobu

Sušené krekry místo pečiva, recepty zde

Ledové avokádo
½ ledového salátu
20-50g rukola
1 avokádo
2 PL tamari (nebo umeocet)
¼ šálku vody

Postup:
Avokádo rozmixovat s vodou a umeoctem, tamari nebo jen solí a zalít listový salát. Nechat chvilku odležet. 

Špenátový s avokádem
1 avokádo
2 PL Tamari 
Baby špenát
cibule
česnek
červená paprika
Ledový salát
¼ šálku vody

Postup:
Avokádo rozmixovat s vodou, česnekem a Tamari, cibuli a papriku nakrájet na kostičky, salát se špenátem nasekat na drobné kousky. Avokádovou směs nalít na salát a pořádně promíchat. Nechat chvíli odležet. 

Ředkvičkový salát
½ hrnku Kešu 
svazek ředkviček
polníček
baby špenát
okurka
¼ šálku vody
1PL Umeocet
čerstvá pažitka

Postup:
Kešu předem namočit, poté rozmixovat s trochou vody, aby vznikla jogurtová konzistence, ochutit umeoctem a pažitkou a nalít na směs, kterou nakrájíme dle libosti. 


Raw jogurtový salát
½ hrnku raw jogurtu
Baby špenát
Rukola
Frisee
Ledový salát
+ jiná listová zelenina
sezamová semínka na ozdobu

Postup:
Jednoduchý - vše smíchat dohromady, polít jogurtem (návod zde) a ozdobit sezamovým semínkem, které předem namočte na 20 minut do vody. 

Brokolicový salát
½ brokolice
Červená cibulka
Rozinky
Slunečnicová semínka – předem namočená
Umeocet
Kešu – předem 4h namočená (nebo bílý jogurt + dresinková suchá směs Alnatura)

Postup:
Kešu rozmixovat s vodou, aby vznikla tekutá jogurtová konzistence, ochutit umeoctem.
Brokolici umýt, nakrájet na menší kousky (dát pouze růžičky), nakrájet cibulku, přidat rozinky a zalít zálivkou, nechat 2h uležet v lednici.

Brusinkový salát (pro celou rodinku)
1 balení baby špenátu
½ hrnku brusinek
1 červená cibule
½ hrnku med
½ hrnku citronové šťávy
2 PL dijonské hořčice
Šunka – nejvyšší kvality – nemusí být

Postup:
Nepraný špenát z obchodu pořádně propláchněte a usušte. Smíchejte med, citronovou šťávu a hořčici. Brusinky a nakrájenou cibulku přidejte do nasekaného špenátu a polijte směsí, kterou jste předem zahřáli nad ohněm. Můžete přidat šunku. Nechejte odležet

Zeleninový salát s pohankou 
1 hrnek pohanky
1 svazek ředkviček
50g baby špenát
¼ ledového salátu
½ hrnku Kešu
1 stroužek česneku
špetka soli
1 ČL citronová šťáva

Postup: 
Pohanku namočíme na 15 minut do vody a poté dáme klíčit do tmy.(viz máčení a klíčení) - můžeme klíčení vynechat. Klíčením získáte mnohem více vitamínů a minerálů. Poté pohanku vysušíme. 

Kešunéza:
Kešu namočíme na 4h do vody. Poté propláchneme a rozmixujeme s trochou vody, česnekem, solí a citronovou šťávou, aby vznikla jogurtová konzistence. Dle potřeby ještě ochuťte. 

Špenát a ledový salát nasekáme na drobné kousky, nasypeme pohankové klíčky; ředkvičky nastrouháme a přimícháme k salátu. Poté nalijeme Kešunézu a pořádně promícháme. Necháme chvilku odležet. 


Žádné komentáře:

Okomentovat